Aktualności O forum Projekty Galeria O Kenii Usługi Kontakt Wersja angielska Strona główna
 

 

 

Kuchnia Kenijska

Przepisy



Pilau z ryżu


Składniki:
  • 200g ryżu basmati
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 3 owoce zielonego kardamonu
  • 2 goździki
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki szafranu
  • 400 ml wody
Przygotowanie:
  1. przepłukać ryż dwukrotnie, przełożyć do miseczki i odstawić
  2. w rondlu rozgrzać sklarowane masło, dodać kardamon, goździki oraz ziarenka pieprzu i smażyć, ciągle mieszając, około 1 minuty
  3. dodać ryż i smażyć jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając, około 1 minuty
  4. dodać sól, szafran, wlać wodę i zmniejszyć ogień; rondel przykryć i kontynuować gotowanie, aż do całkowitego odparowania wody
  5. potrawę przełożyć na półmisek i podawać na gorąco

ˆdo góry



Pilau z warzyw
Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki, obrane, każdy pokrojony na 6 części
  • 1 średni bakłażan, pokrojony na 6 części
  • 200g marchewki, obranej, pokrojonej w plasterki
  • 50g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 2 średnie cebule, pokrojone na plasterki
  • 175ml jogurtu
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki świeżego czosnku, zmiażdżonego
  • 2 łyżeczki przypraw garam masala
  • 2 łyżeczki nasion czarnego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 owoce czarnego kardamonu
  • 3 laseczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki laseczek szafranu
  • 300ml mleka
  • 600g ryżu basmati
  • 5 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa; na patelni rozgrzać masło sklarowane i smażyć ziemniaki, bakłażan, marchewkę oraz fasolkę, ciągle mieszając. Zdjąć z patelni i odstawić. Podsmażyć cebulkę, wlać jogurt, dodać imbir, czosnek, garam masala, 1 łyżeczkę czarnego kminku, kurkumę, 1 kardamon, 1 laseczkę cynamonu, 1 łyżeczkę soli i sproszkowaną chili. Smażyć od 3-5 minut, ciągle mieszając. Dodać podsmażone warzywa i jeszcze smażyć przez 4-5 minut.
  2. Zagotować mleko z szafranem, ciągle mieszając. W rondlu z wodą podgotować ryż z 1 łyżeczką soli, 2 laseczkami cynamonu, 2 owocami czarnego kardamonu oraz łyżeczką nasion czarnego kminku. Osączyć ryż; połowę zostawić w rondlu, drugą przełożyć do miski. Do rondla z ryżem włożyć warzywa. Dolać połowę soku z cytryny i mleka z szafranem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Podawać na gorąco.

ˆdo góry



Chapati


Składniki:

  • 225g mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml wody
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i dokładnie wymieszać.
  2. W środku zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać wodę, wymieszać palcami, na koniec zagnieść, formując miękkie ciasto.
  3. Przełożyć na stolnicę i ugniatać przez 7-10 minut. Następnie najlepiej odłożyć ciasto na 15-20 minut, lecz jeżeli nie mamy czasu, można od razu podzielić na 10-12 porcji i rozwałkować na okrągłe placki.
  4. Patelnię ustawić na dużym ogniu, a gdy zacznie się z niej unosić dym, zredukować ogień do średniego.
  5. Na patelni układać kolejno podpłomyki, a kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza, przewracać na druge stronę. Dociskać łopatką lub wilgotną ściereczką i ponownie przewracać. Zdjąć z patelni.
  6. Chapati należy trzymać w ciepłym miejscu, aż wszystkie będą gotowe.

ˆdo góry



Biryani z kurczaka
Składniki dla 6 osób:
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego czosnku, zmiażdżonego
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 zielonych lub białych nasion kardamonu, zmiażdżonych
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 kg mięsa kurczaka, bez skóry, podzielonego na 8 części
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki laseczek szafranu
  • 6 łyżek sklarowanego masła
  • 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 450 g ryżu basmati
  • 1 łyżeczka nasion czarnego kminku
  • 2 laseczki cynamonu
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 zielone chili
  • świeże listki kolendry, drobno posiekane
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać imbir, czosnek, garam masala, sproszkowaną chili, kurkumę, 1 łyżeczkę soli, nasiona kardamonu i jogurt. Dodać kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny.
  2. W rondlu zagotować mleko, zalać nim laseczki szafranu i odstawić.
  3. Na patelni roztopić sklarowane masło i podsmażyć nim cebulę na złoty kolor. Połowę wraz z odrobiną sklarowanego masła przełożyć do innego naczynia i odstawić.
  4. Na patelnię wsypać ryż i zalać go dwukrotnie większą ilością wody. Dodać kminek, cynamon i ziarenka pieprzu. Gotować, aż ryż będzie na wpół miękki. Osączyć, przełożyć do miski i wymieszać z resztą soli.
  5. Drobno posiekać zieloną chili.
  6. Na patelnię z podsmażoną cebulą przełożyć kurczaka. Dodać połowę porcji posiekanej chili, kolendry, wlać sok z cytryny i mleko z szafranem. Dodać ryż i pozostałe składniki z cebulą i sklarowanym masłem. Dokładnie przykryć, gotować na wlnym ogniu około 1 godziny. Gdy mięso nie będzie miękkie, gotować jeszcze 15 minut. Podawać od razu.

ˆdo góry



Mandazi
Składniki:
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki ziół (kardamon, cynamon, imbir)
  • 2 łyżeczki masła, margaryny lub oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko, lekko rozbełtane (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny odstać, by miały jednakową temperaturę, jeśli wcześniej były przechowywane w lodówce. Jeśli będą używane drożdże, należy rozrobić je z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody.
  2. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce tj. mąkę, proszek do pieczenia lub drożdże, cukier, zioła.
  3. W odrębnym naczyniu wymieszać ze sobą wodę, masło (margarynę lub olej), mleko i jajko. Dodawać stopniowo te składniki do mąki, ugniatając ciasto (zamiast mleka i jajka należy użyć wody jeśli potrzeba).
  4. Składniki ugniatać do momentu uzyskania jednolitego ciasta – ok. 15-20 minut. Jeśli użyto drożdży: umieścić ciasto w misce w suchym, ciepłym miejscu (np. piekarnik podgrzany do temp. 1000C, wyłączyć go i dopiero wstawić ciasto na około godzinę), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Jeśli użyto proszku do pieczenia poczekać kilka minut.
  5. Podzielić ciasto na małe wrzecionowate kawałki.
  6. Doprowadzić kilka szklanek oleju do wrzenia. Smażyć kawałki ciasta głęboko zanurzone w gorącym oleju, przewracając je kilka razy do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Smażyć za jednym razem tylko taką ilość ciasteczek, która nie pozwala stykać się im ze sobą. Odsączyć na bibułce. Podawać ciepłe.

 

ˆdo góry



Pierożki Samosa
Składniki:
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 3-4 pocięte zielone chili
  • 2 poszatkowane cebule
  • 1 szklanka świeżych listków kolendry
  • 0,9 kg mrożonego ciasta francuskiego, które należy rozmrozić
  • mąka
  • olej
Przygotowanie:
  1. Podsmażyć mielone mięso, tak by się nie przypaliło, dodać sól, pieprz, kurkumę.
  2. Gdy mięso będzie pozbawione wody dodać zielone chili, cebule i kolendrę. Zdjąć z ognia patelnię z mięsem.
  3. Ciasto rozwałkować, pociąć na kawałki 8x14 cm. Formować za każdym razem trójkątną saszetkę, wypełnić nadzieniem mięsnym. Boki skleić pastą z mąki i wody (mąkę, rozpuścić w małej ilości wody, gotować celem uzyskania gęstej masy klejącej).
  4. Smażyć w głębokim oleju na złocisty kolor, osuszyć z tłuszczu na bibułce, spożywać ciepłe.

 

ˆdo góry



Ugali
Składniki:
  • Mąka kukurydziana - 2 szklanki
  • Woda
  • Sól (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Około 4 szklanki wody zagotować.
  2. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę, stopniowo mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  3. Mieszać, następnie przykryć na ok. 5 minut. Znowu mieszać, uformować kopczyk.
  4. Ugali uważa się za gotowe, jeśli nie przywiera do ścianek garnka. Potrawa powinna być gęstej, ziarnistej konsystencji.
  5. Garnek z ugali przykryć talerzem, odwrócić – tak, aby ugali, znalazło się na talerzu. Serwować z sosem mięsnym.

ˆdo góry



Ryba z Takaungu
Składniki:
  • 4 całe ryby
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z tamaryndy (lub soku z limonek albo cytryny)
  • 500 ml (16fl lub 2 filiżanki) zagęszczonego mleka kokosowego
  • 2 posiekane cebule
  • 3 duże łyżki soku tamaryndowego (lub soku z limonek albo cytryny)
  • 1 mały kawałek imbiru, obrany i utarty
  • 2 główki czosnku, rozgniecionego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sól
Przygotowanie:
  1. Dokładnie umyć ryby i pokropić 1 łyżeczką soku tamaryndowego z solą.
  2. Piec na ruszcie (najlepiej węglem drzewnym) i odłożyć na bok.
  3. Do przygotowania sosu przelać mleko kokosowe do dużej patelni.
  4. Dodać cebulę, pomidory, imbir, czosnek, sok tamaryndowy, curry i sól do smaku.
  5. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż do zagęszczenia przez około 7-10 minut. Przełożyć rybę na przygotowany talerz.
  6. Polać rybę sosem i podawać z ryżem.

ˆdo góry



Chai ya Tangawizi

Pochodząca z półwyspu arabskiego herbata imbirowa nie jest do końca herbatą, ale napojem sporządzonym z wody i zmieszanych przypraw.

Składniki:
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka gruntowego cynamonu
  • 2 łyżeczki gruntowego imbiru (lub do smaku)
  • 2 strączki kardamonu
Przygotowanie:
  1. Włożyć wszystkie produkty do dużej patelni.
  2. Doprowadzić do wrzenia na 5 minut.
  3. Podawać w filiżankach lub w szklankach.

ˆdo góry

« powrót