Aktualności O forum Projekty Galeria O Kenii Usługi Kontakt Wersja angielska Strona główna
 

 

 

Kuchnia Kenijska

Kuchnia kenijska jest raczej uboga w typowo rodzime przepisy. Do mieszkańców Kenii zalicza się 32 afrykańskie etniczne grupy oraz Hindusów, Arabów i Europejczyków. Tylko 10% powierzchni kraju stanowią tereny rolnicze, co miało silny wpływ na kształtowanie się zwyczajów kulinarnych. Miejscowa ludność musiała ciężko pracować, by zapewnić sobie pożywienie, dlatego też większość przygotowywanych przez nich potraw jest prosta i sycąca.

Jest to dieta sub-saharyjska, której głównym składnikiem jest kukurydza (ugali), casava, słodkie ziemniaki, ryż, orzechy ziemne, fasola oraz zielone warzywa. Z mięs spożywa się najczęściej mięso kurczaka, kozy, wołowinę i baraninę.

W miastach da się zauważyć w posiłkach wpływy innych kultur - szczególnie hinduskiej z charakterystycznym dla niej bogactwem przypraw i ziół. Na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego dominującymi składnikami są ryż, owoce morza i ryby z dodatkiem kokosu oraz wielu egzotycznych przypraw.

Do popularnych przekąsek należą samosa, podpłomyki chapati oraz mandazi.

  1. Typowe dania
  2. Napoje
  3. Przepisy